lauantai 20. marraskuuta 2010

Vanhat Muumit - Suloisia satuhahmoja vai ronskeja rellestäjiä?

 Muumipeikko vai virtahepo?

Moomin
(ムーミン Mūmin) on japanilainen TV-animesarja, jota esitti Fuji Television vuosina 1969-1970. Sarja perustui etäisesti suomalaisen Tove Janssonin Muumihahmoihin ja heidän seikkailuihinsa. Sarja sai myös jatko-sarjan nimeltä Shin Moomin (Uusi Muumi) vuonna 1972.

Ensimmäinen Muumi -anime tunnetaan nykyisin lähinnä siitä, ettei Tove Jansson pitänyt sarjasta, koska se ei edustanut sitä, mitä hän halusi Muumihahmojensan olevan: " Iloisia, kilttejä ja hyvin käyttäytyviä otuksia, joilla ei ole rahaa, autoja tai mitään moderneja kodinkoneita ja laitteita. Sarjaa ei koskaan käännetty suomeksi tai englanniksi ja sen esittäminen kiellettiin kaikissa maissa paitsi Japanissa.

Pikku Myy ja Niiskuneiti.

Katsoin suurimman osan kummankin sarjan jaksoista tämän vuoden alussa YouTubesta. Samalla huomasin monta seikkaa, jotka puhuvat tavallaan Tove Janssonia vastaan. Olen varma, että japanilaiset ovat  ottaneet paljon mallia näihin kahteen TV-sarjaan Tove Janssonin piirtämistä Muumipeikko -sarjakuvista, joita hän piirsi englantilaista Evening News-sanomalehteä varten vuosina 1954-1959. Sarjakuvissa moniesn Muumihahmojen ulkonäkö on samankaltainen kuin tässä ensimmäisessä animessa. Toven piirtotyyli näkyy selkeästi esim. Nuuskamuikkusen ja Mymmelin hahmomalleissa.

Mymmelin ulkomuoto mukailee Toven piirrosta.

Näiden kiellettyjen animesarjojen tekijöihin lukeutuu Japanin animaattorien eliittiä. Muumi (1969-1970) -sarjan jaksot 1-26 tuotti maineikas Tokyo Movie Shinsha. Ensimmäisen sarjan loput jaksot (27-65) sekä Shin Muumi -sarjan tuotti puolestaan Osamu Tezukan Mushi Productions.

  • Ohjaajat: Masaaki Osumi (Muumi 1969, jaksot 1-26), Rintaro (Kaikki loput jaksot)
  • Animaatio-ohjaaja: Yasuo Otsuka (Tokyo Movie Shinshan jaksot)
  • Animaattori: Hayao Miyazaki (Tokyo Movie Shinshan jaksoissa)

Muumipapan viinikellari.

Suomalaiset animen ystävät ovat saaneet viime vuodet nauttia mestariohjaaja Hayao Miyazakin elokuvien julkaisuista Suomessa. Harva kuitenkaan tietää, että Miyazaki on aikoinaan animoinut suomalaisia Muumihahmoja. Hän toimi ensimmäisten japanilaisten Muumi -sarjojen pääanimaattorina. Muumi oli yksi tulevaisuuden mestarin ensimmäisistä animaatioprojekteista. Miyazakin pitkäaikainen ystävä ja kolleega Yasuo Otsuka vuorostaan toimi Muumi -sarjassa sekä animaatio-ohjaajana että hahmosuunnittelijana. Otsuka tunnetaan säpsäkkäästä ja hyvin sulavasta liikeanimoinnistaan. Hänen muihin animaatio-ohjauksiinsa kuuluvat mm. Miyazakin ohjaamat Tulevaisuuden poika Conan (1978) ja Cagliostron linna (1979).

Kaljun Nuuskamuikkusen ulkonäkö mukailee Toven sarjakuvia.
Studio Ghiblin ohjaaja Isao Takahata on kommentoinut Muumeja näin: "Muumit opettivat meille tärkeän asian. Jokaisella Muumihahmolla on on hyvin erilainen persoonallisuus. Kun joka viikko sattui jotain odottamatonta, kukin hahmo suhtautui siihen aivan omalla tavallaan. Minusta se oli hienostunutta". Muumien yksilökeskeisyyteen kannustava elämäntapa teki hahmoista hyvin suosittuja yhteisökeskeisten japanilaisten keskuudessa. Muumit vakiinnuttivat suosionsa Japanissa nimenomaan näiden ensimmäisten animesarjojen kautta.

Katsottuani lähes kaikki jaksot näistä kahdesta Muumi -sarjasta huomasin, etteivät ohjaajat ja animaattorit osanneet päättää minkälaisilta he halusivat hahmojen näyttävän. Ensimmäisissä Osumin ohjaamissa jaksoissa (1-13) Muumiperheen hahmot on piirretty hyvin pulleiksi ja isokuonoisiksi otuksiksi, joilla on virtahepomaisen pyöreät silmät ja paksut korvat. Vuorostaa jaksoissa 14-26 Muumien kuonoja on pienennetty ja vartaloa laihdutettu. Tämän jälkeen Tove oletettavasti vaati sarjan tuotannon päättämistä, mitä ei kuitenkaan tapahtunut. Sen sijaan sarjan tuotantoyhtiönä jatkoi Tokyo Movie Shinshan sijasta Mushi Productions. Samalla suurin osa työryhmästä vaihtui. Ensimmäisten Rintaron ohjaamien jaksojen aikana (27-65) Muumiperheen ja muiden hahmojen ulkomuoto mukailee erittäin tarkasti Janssonin piirtämiä esikuvia. Kuitenkin sarjan edetessä hahmojen ulkonäkö vakiintuu animetyylisemmäksi ja pysyy sellaisena myös Shin Muumin -sarjan ajan.
                                         
Rintaron Muumipeikko on pienempi, mutta sopusuhtaisempi.

Monien huhujen mukaan Muumipappa röpöttelee usein näissä vanhoissa sarjoissa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä sarjassa on tasan yksi jakso, Missä on ihana kevät?, jossa suurin osa hahmoista juopottelee Yksinäisillä vuorilla sijaitsevassa kapakassa. Sarjan muissa jaksoissa saatetaan juhlatilaisuuksissa korkata pullo kuohuvaa, mutta sitä ei juoda krapulaan asti toisin kuin monissa Toven Janssonin ja Lars Janssonin aikuisille suunnatuissa sarjakuvissa. Hyviä esimerkkejä Muumien paheita käsittelevistä sarjakuvista ovat Toven Muumit Rivieeralla ja Larsin Muumit Torrelorcalla, jossa Muumit kokeilevat jopa huumeita. Kukaan ei voi väittää, että japanilaiset olisivat keksineet kaikki nämä ns. epäsoveliaat Muumien käytöstavat omasta päästään.

Joidenkin lähteiden mukaan näiden vanhojen Muumi -sarjojen 117 jaksoa eivät pohjaudu ollenkaan Janssonien tarinoihin. Silti sarjat sisältävät useita jaksoja, joihin on lainattu tarinallisia vaikutteita kirjoista ja sarjakuvista. Tässä on muutama esimerkki:

  • Jakso 1. Silkkihatun salaisuus - Vaikutteita: Taikurin Hattu
  • Jakso 3. Sade! myrsky!! tulva!! - Vaikutteita: Vaarallinen juhannus
  • Jakso 27. Ninni, joka kadotti kasvonsa - Vaikutteita: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia

Niisku sarjassa Shin Moomin (1972)

Kuten aiemmin mainitsin, suurin osa Muumi -sarjojen sivuhahmojen ulkonäöstä pohjautuu Janssonien kirjoihin ja sarjakuviin. Niiskuneidin veljelle Niiskulle on piirretty molemmissa sarjoissa tuomareille ominainen kihara peruukki. Peruukki perustuu Toven piirtämään kuvaan Niiskusta kirjassa Taikurin Hattu. Samaisessa kirjassa esiintyneet Tiuhti ja Viuhti ovat sarjassa ulkonäöltään myös täysin Toven piirrosten näköisiä. Näissä vanhoissa Muumi -sarjoissa myös monet satunnaiset hahmot kuten Surku -koira ja Tuutikki esiintyvät paljon enemmän kuin esimerkiksi Muumilaakson Tarinoita (1990) -sarjassa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös se, ettei Mörkö ole näissä vanhoissa sarjoissa pelottavan jäätävä kummajainen kuten Muumilaakson Tarinoissa, vaan yksinäisyyttään kipuileva sympaattinen hahmo. Vanhoissa Muumi -sarjoissa sivuhahmoina vilahtavat myös Haisuli, Fredrikson, Hattivatit, Taikuri ja Piisamirotta, jonka voisi jopa luokitella yhdeksi sarjan keskeiseksi hahmoksi.

Suurin osa näistä Muumi -jaksoista sopii myös lapsille.

Monet lähteet väittävät, että vanhat Muumi -sarjat suunnattiin aikuisille. Tämä ei ole kuitenkaan totta, jos tarkastelee lähemmin sarjan jaksojen sisältöä. Masaaki Osumin ohjaamia jaksoja voisi luonnehtia eniten teemoiltaan aikuisille suunnatuiksi, vaikka niidenkään sisältö ei sinällään lapsille haitallista, vaikka Tove antoi niin ymmärtää. Kyseisissä jaksoissa ei ole läsnä pelkästään satunnainen väkivalta, aseet tai autot, vaan myös leppoisa ja turvallinen elämä. Jaksojen juonirakenteista näkee selkeästi, että tekijät tavoittelivat pääkohderyhmänään lapsia. Erityisesti Rintaron ohjaamat myöhemmät jaksot sijoittuvat selkeästi Toven ja Lars Janssonin Muumilaaksoon, jossa kaikenlaista ihmeellistä ja kummallista voi tapahtua. Muumi (1969-1972) -sarjoja voisi verrata Alfred J. Kwak (1989) -sarjaan, joka on myös lapsille suunnattu, muttei liian lapsellinen aikuisille.

Muumipeikon ulkonäkö lähimmillään alkuperäistä.

Tarkasteluni jälkeen olen vahvasti sitä mieltä, että ainakin ensimmäisen Moomin -sarjan jaksot 27-65 sekä Shin Moomin -sarja kokonaisuudessaan voitaisiin esittää myös Suomen televisiossa. Lapset tottuisivat varmasti aikuisia paremmin sarjojen poikkeavaan sivuaaliseen tyyliinkin. Sarjat edustavat pohjimmiltaan sitä, mitä Tove Jansson halusi Muumihahmojensa olevan Muumilaakson Tarinoita-sarjassa, joka on myös hyvin vapaamielinen tulkinta alkuperäisistä kirjoista ja sarjakuvista.

Muumipeikon lopullinen ulkonäkö Rintaron jaksoissa.

Linkki 2020: Katso Moomin (1969) ja Shin Moomin (1972) -sarjaa englanniksi tekstitettynä täältä.

9 kommenttia:

Kalle Ålander kirjoitti...

Muumit sitten ovat vähän muuttuneet...

Sami kirjoitti...

Totta puhut!

Omasta mielestäni Rintaron ohjaamissa jaksoissa ei ollut mitään niin hirveää, ettei niitä olisi voitu näyttää Suomessa.

Unknown kirjoitti...

MISTÄ LÖYTÄÄ NÄITÄ JAKSOJA?

Unknown kirjoitti...

tai voisitko linkittää/kertoa missä jaksoissa on mörkö? tai jotain väitettyä ''väkivaltaa''

anifriend kirjoitti...

Joskus YouTubea selaillessani törmäsin tuohon Snusmumur1kun kanavaan ja painoin sen mieleeni, mutta jossain välissä pääsi lähes kokonaan unohtumaan. Löydettyäni tämän blogin ja luettuani tämän kirjoituksen muistin kanavan ja innostuin tuossa lopputalvesta vihdoin katselemaan wanhoja japanimuumeja. Ekoissa jaksoissa on tosiaan aika karu meno, loppupää taasen on puhdasta perusanimea, joissakin oli todella kiehtovia ideoita. Pidän siitä miten jotkut Muumilaakson tarinoissa paljon sivummalle jääneet hahmot ovat noissa sarjoissa enemmän esillä; Tuutikki, Piisamirotta ja Tiuhti ja Viuhti. Surku-koira on melkein Muumipeikon sidekick ja Niisku on totisesti snobbaileva ja suorastaan k*sipäinen wannabe-akateemikko. :D Vasta loppupäässä huomasin, ettei noissa sarjoissa ollut käytetty laisinkaan Vilijonkan hahmoa.

Uteliaisuudesta nuo oli mukava katsoa ja tavallaan koen näiden vanhojen muumisarjojen "täydentävän" 1990-luvun muumeja, tuntuu jotenkin siltä että niillä on ollut jotain, ehkä paljonkin vaikutusta siihen millainen sarja meidän kaikkien tuntemasta Muumilaakson tarinoista myöhemmin aikanaan tehtiin.

Kiitän tässä samalla mielenkiintoisesta blogista, on mukavaa että on toinenkin animaatioblogi NoJopasin ylläpitämän Eläköön kuvien lisäksi. :)

Moomin Webmaster kirjoitti...

Noita -70 luvun animaatioitahan ei kielletty - niille ei vaan annettu levityslupaa Japanin ulkopuolelle:)

---
Moomin Webmaster

Anonyymi kirjoitti...

Mitenkäs tätä on sitten YLE FST5:llä näytetty (katso mymmelin kuva)

Sami kirjoitti...

Se kuva juopuneesta Mymmelistä on Muumidokumentista, joka näytettiin muutama vuosi sitten jouluaattona TV:ssä. Varmasti yksi harvoista tai ainoista kerroista, kun Suomen tv:ssä on näytetty edes pieni vilaus vuoden 1969 Muumisarjasta.

Anonyymi kirjoitti...

Vihreäkielinen vuoden 1969 mörkö: http://www.dailymotion.com/video/xu5jt1_%E3%83%A0%E3%83%BC%E3%83%9F%E3%83%B3-%E7%AC%AC%EF%BC%91%E6%9C%9F-%E7%AC%AC%EF%BC%94%E8%A9%B1-%E3%81%B5%E3%81%97%E3%81%8E%E3%81%AE%E6%B3%89%E3%81%AF%E3%81%A9%E3%81%93%E3%81%AB%E3%81%82%E3%82%8B-%E3%82%B9%E3%83%8A%E3%83%95%E3%82%AD%E3%83%B3%E3%81%A8%E3%81%AE%E6%9C%80%E5%88%9D%E3%81%AE%E5%87%BA%E4%BC%9A%E3%81%84-1969%E5%B9%B4_shortfilms
Vuoden 1972 mörkö: https://m.youtube.com/watch?v=muGbcVkijtA

Lähetä kommentti